Határtalanul 2018.

 Egy medve gondolatai

Már megint esik az eső. Pedig tavasz van, május!!!!! Ilyenkor nem szeretek előbújni a fák és bokrok ágai közül. Elázik a bundám. Inkább itt maradok, és innen nézelődöm. Látom a Szent Anna-tavat, a mögötte húzódó fenyőerdőket, és a tó másik partján dolgozó favágókat. Ők még ilyen rossz időben is végzik a munkájukat hatalmas zajt csapva. Na nem baj, ha eláll az eső, odamegyek hozzájuk, és jól megmondom nekik a magamét!

No nézd csak! Egy gyerekcsapat! Esőkabátban! Így kell ezt, ha valaki esőben kirándul. Egyenesen a tóhoz mennek. A legtöbben közülük leguggolnak a vízhez, és kisebb állatok, kövek után kutatnak. Medveszemmel láthatóan is élvezik a „pancsolást” még ilyen zord időben is.

Lassan elindulnak a Szent Anna-kápolna felé. Haha! Biztosan ott mesélik el nekik a tó mondáját a szépséges Annáról, aki hattyúvá változott! De én most nem követem őket, a történetet hallottam már ezerszer.

Lám, lám! Pár gyerek, akik szeretnek fényképezni, vagy talán csak annyit lustálkodni, mint én, kicsit lemaradnak a többiektől. De helyesek! Nem kiabálnak, nem veszekednek, csak nézik a tájat. Tetszik nekik! Azt hiszem, előbújok a fák közül, hadd lássanak engem is egy pillanatra! Ugyanis nagyon szeretem, ha fényképeznek. Körbefordulok egyszer-kétszer, természetesen tisztes távolságból. Nem akarom őket elijeszteni! De a favágókat igen!!!! Így, ha a gyerekek lencsevégre kaptak, fogom magam, és elindulok az erdő munkásai felé jól rájuk ijesztve. Ez mégis csak hallatlan, hogy egész nap zúg a gép, berreg a fűrész, én meg nem tudok nyugodtan pihenni!

Pottyond

Egy erdei iskola Erdély szívében

Amikor tanáraim beszéltek nekem erről az erdélyi útról, nagyon megörültem a lehetőségnek. Még soha nem jártam Erdélyben, sőt még külföldön sem, így nem is gondolkodtam azon, jelentkezzek-e az útra. Egyértelmű volt, hogy jövök.

De azt be kell vallanom, hogy a falu neve, ahol a szállásunk volt, kicsit elbizonytalanított. Pottyond. Milyen név az, hogy Pottyond?!? Tudom, hogy Magyarországon is vannak érdekes településnevek, de vajon, mit jelent az, hogy Pottyond? Lepottyantanak minket valahová az erdőben? Vagy valamikor lepottyant egy ház a patak mellé és köré épült a többi?

Próbáltam utánanézni az interneten, de a település elnevezésére nem találtam semmilyen utalást. Így még izgatottabban vártam az utazást.

Pottyond egy picike falu kb. 25-30 kilométerre Csíkszeredától. Az erdei iskola, ahol megszálltunk, a falu legvégén volt. Szűk, kanyargós kavicsos út vezetett odáig. A buszvezetőknek nem volt egyszerű dolguk a kanyarokban.

A házat csak másnap reggel tudtam alaposan megnézni, mert este későn érkeztünk. A ház egyemeletes. A földszinten volt az ebédlő, az emeleten pedig a szobák emeletes ágyakkal, amit én nagyon szeretek. A ház előtt udvar, az udvaron pedig egy régi kosárlabdapálya. A házat, illetve az egész falut, körbevették a dombok. A kapu előtt, a kavicsos út másik oldalán már meredeken vitt felfelé az erdei út. Előtte kis patak fahidakkal. És sok-sok tehén, amiket minden reggel hétkor hajtottak ki a legelőre.

Négy estét töltöttem, töltöttünk el itt. Örülök, hogy itt lehetettem a barátaimmal, nagyon szép élmény volt.

 

Tudod-e, hogy…?

Csíkszeredán található a rézangyalos templom. Valódi neve Milleniumi-templom, amit Makovecz Imre tervei alapján építettek. A templom a tetején található hatalmas rézangyalról kapta „becenevét”.  

 

  • a Gyilkos-tó olyan gyorsan mocsarasodik, hogy akár 50 év múlva el is tűnhet.
  • hogy a Gyilkos-tó csak az 1800-as évek közepén alakult ki. Egy  nagy esőzés következtében a hegyekből leáramló törmelékek elzárták a hegy lábánál folyó kisebb patakok útját, ezzel alakítva ki a tavat.
  • a héjsza nem a héja tájnyelvi elnevezése, hanem a csíki táncok egyik alaplépése.
  • a csíksomlyói búcsút már az 1560-as években is megrendezték.
  • Gyimesbükk egyik nevezetessége a Rákóczi-vár. Az 1600-as években épült, fontos határvédelmi funkciót töltött be.
  • a szintén Gyimesbükkön található Kontumáci-kápolnát ferences rendi szerzetesek építették.
  • Tamási Áron Budapesten hunyt el, de Farkaslakán, szülőfalujában temették el.
  • a bánffyhunyadi református templom falán egy emléktábla őrzi, hogy 1849 márciusában Petőfi Sándor pár napot eltöltött a kisvárosban.a nagyváradi püspöki templomban őrzik Szent László nyakszirtjének egy csontját.
  • Gyergyószentmiklóson található egyedül Európában egy olyan templom – örmény katolikus templom-, amelyben a szobrok nemcsak a szenteket ábrázolják, hanem az ördög is.
  • a miccs, vagy román nevén mititei, roston sült húskolbászkákat jelent.